11 juli 2024

Krenking & Kranking...

Vi har etter hvert blitt kjent som et klagende et krenke-samfunn.
Enkelte føler seg krenka for alt mulig..

Dessuten, hvis ikke de krenkede føler seg krenka nok og dermed ikke skriker opp om det, så er det andre som blir krenket på vegne av dem. 
Det kan dreie seg om hudfarge, seksuell legning, handicap etc - eller rett og slett kjønn..

Man forandrer nå også barnebøker slik at det snart ikke er to kjønn, men "personer" det handler om i historiene, Så da blir det vel at en person redda eller overvant en annen person og vant halve kongeriket. Eller forresten: PERSONriket...

Ifølge The Guardian er det gjort hundrevis av endringer i Roald Dahls bøker. Nye fraser er lagt til, og for eksempel bør ord som «feit» ikke lenger brukes for å beskrive en karakters utseende. Det betyr at Augustus Gloop fra boken Charlie og sjokoladefabrikken nå vil bli kalt «enorm» i stedet for «feit» i fremtidige bokutgivelser.
Som om det er bedre å bli kalt enorm enn feit... Er man "enorm" er man vel bare litt feitere enn feit.

Flere setninger fjernes eller endres. I en av bøkene av Fleming om James Bond er han på en strippeklubb i New York. Det beskrives på følgende måte i originalutgaven: «Bond kunne høre publikum pese og grynte som griser ved trauet».
I den nye versjonen er setningen endret til «Bond kunne føle den elektriske stemningen i rommet». Elektrisk stemning i en strippeklubb? Er det snakk om vibratorer?
Bond-bøkene har også blitt endret tidligere. Forfatteren Ian Fleming, som døde i 1964, ga i sin levetid tillatelse til at flere sexscener ble tonet ned for det amerikanske publikumet.
Det er da enda godt - slik at ikke amerikanerne formerer seg for fort..

Hva med annen kunst? Blir det samma regler der?
Begynner vi snart å male brystholdere over pupper i malerier - og svære hvite bestemor truser over det som verre er.
Hva med å gjøre Mona Lisa av Leonardo da Vinci tvekjønnet, slik at ingen blir lei seg når de entrer Louvre i Paris.

Flere kjente malerier settes i kjelleren i det nye Nasjonalmuseet, et av dem er Christian Kroghs kjente maleri av Leiv Eiriksson som oppdager Amerika. – Bildet er en romantisering av nordmenn som dro til Amerika. Det er et kolonialistisk bilde, sier avdelingsdirektør Stina Högkvist ved Nasjonalmuseet til Aftenposten.''

Forfatter Ingvar Ambjørnsen var sjokkert over sensuren av Roald Dahl – og ringte sitt eget forlag for å sikre seg en avtale om at ingen skal få «ødelegge» hans bøker når han dør. En god ide til alle forfattere som fortsatt lever..

De eneste som det er lov å drite ut offentlig nå for tida er de eldre. De kan man for eksempel lage sketsjer med gåstol på glattisen eller skjelvende eldre med Parkinson eller hvilken diagnose som helst. Drite ut eldre med dårlig hørsel, dårlig stedsans og le av det. 
Og det kan være artig nok - men hvorfor bare dem?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar