09 mai 2015

Konsertopplevelser #1


Verden forandrer seg og vi med den, heter det visstnok et sted.
Men læll.  I (gode) gamle dager dro vi på festivaler ? spesielt er Kalvøyafestivalen et kjært minne. Dit dro vi hvert år for å høre og se små og store band uten annen rus enn musikken. Frank Zappa, Bob Dylan, Leonard Cohen, The Alarm, Neil Young, Family, Joan Baez, Santana, Prudence. Det var tider det!  Musikkens gullalder! En kan vel ikke påstå at vi var gudenes beste barn på den tiden hva rus angår, men rus var ikke i det hele tatt noen del av musikkopplevelsen. Man kunne selvfølgelig gå på mindre konserter på en og annen nattklubb og ta en øl eller tilsvarende til musikken, men det var musikken vi kom for og ikke rusen, og vi var stort sett edru når vi ankom lokalet.

Vi kjørte Oslo-Gøteborg for å se Dylan i 1978 - kun konserten og så rett hjem igjen - og kom hjem to timer før man måtte løpe på tidligvakt på jobben. Ingen rus utenom den man fikk da Dylan framførte tidenes versjon av Gates of Eden. Alene med kassegitar og munnspill. En opplevelse man husker hele livet.

I dag virker det som om man tenker annerledes, De (få) gangene det er en artist i byen som en gammel sølvrev kan tenke seg å se/høre, på et lokalt utested her i byen, så blir det omtrent hver gang en gedigen skuffelse. Man kommer til utestedet rundt 23.00 for en dannet, liten drink før konserten, men lokalet er omtrent tomt. Kun en og annen tyggegummislafsende servitør som sender dødlige øyekast mot den gamle sølvfargede tullingen som frekt og freidig har forvillet seg inn i lokalet. Plastikkmusikk tyter ut av høyttalerne fra en eller annen Spotify-spilleliste laget for tanketomme tullinger på tretten, og en gammel Sølvrev skjønner igjen at dette var en dårlig idé. En tar mot til seg og spør forsiktig en ung servitør om når bandet kommer på scenen, og etter å ha kommet over sjokket over å bli tiltalt av en grå gamling mumles det fram noe som ligner på "seinere".  Tankene går igjen tilbake til tiden vi sto utålmodige og ventet på at bandet skulle komme på scenen. Nå sitter bandet og drekker raidersprit og venter på publikum...

Et godt stykke over midnatt begynner ungdommen å slepe seg inn over dørterskelen. Sørpe fulle og høyrøstet. Noen trenger hjelp av dørvakta for å finne et sted å sette seg ned. En kan trygt gå ut i fra at mange av dem ikke engang vet at det skal være LIVE-musikk denne kvelden. Dritings ungdom har ingen problemer med å handle alkohol inne i lokalet ? og litt før klokka ett begynner musikken. Vokalisten, småfull og sutrende, starter det hele med å beklage seg  over at denna idiotiske bygdekommunen ikke tillater livemusikk etter halv to om natta.
Dere kunne da for helvete ha begynt å spille et par timer tidligere da! - tenker en gammel sølvrev...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar